DOLAR 39,7304 0.15%
EURO 45,6704 -0.25%
ALTIN 4.292,45-0,10
BITCOIN 4045319-0.76177%
Bursa
21°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

    Dr. Demet Hafızoğlu İmmün Yetersizlikte Erken Tanı Önemli
    • Haber 16
    • Gündem
    • Dr. Demet Hafızoğlu İmmün Yetersizlikte Erken Tanı Önemli

    Dr. Demet Hafızoğlu İmmün Yetersizlikte Erken Tanı Önemli

    ABONE OL
    1 Mayıs 2025 15:28
    Dr. Demet Hafızoğlu İmmün Yetersizlikte Erken Tanı Önemli
    0

    BEĞENDİM

    ABONE OL

     BURSA- Çocuklarda primer immün yetersizliğin (Bağışıklık Sistemi Yetersizlikleri) sıklıkla görüldüğünü dile getiren Çocuk İmmünoloji Uzmanı Dr. Demet Hafızoğlu, erken tanı konulmasının hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

    Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Çocuk İmmünoloji Uzmanı Dr. Demet Hafızoğlu, Primer İmmün Yetersizlik Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu. Türkiye’de primer immün yetersizliğin çocuklarda sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Hafızoğlu, “Bu nedenle erken tanı hayat kurtarır diyerek çocuğun bağışıklık değerlerine baktırmak, hastalarda ilk 1 yaşta erken tanı konulması sağ kalımı arttıracaktır” şeklinde konuştu.

    Sık enfeksiyon geçiren çocukların bu açıdan değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Hafızoğlu, “Yılda ikiden fazla kulak iltihabı, ikiden fazla akciğer enfeksiyonu, tekrarlayan zatürre, sık ishal, sık sinüzit, ciltte çıban benzeri enfeksiyonlar ya da mantar enfeksiyonları olan hastaların bağışıklık testlerinin yapılması önem arz etmektedir” dedi.

    Kemik İliği Nakli Hayat Kurtarıcı

    Bağışıklık siteminin en acil tablosu olan ağır kombine immün yetmezlik hastalarına erken tanı ve erken dönemde kemik iliği nakli yapılması hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayan Hafızoğlu, “Günümüzde tanımlanmış çok çeşitli bağışlılık hastalıkları vardır. Hastanın tanısına ve klinik durumuna yönelik damar içine uygulanan antikor desteği sağlayan serumlar, koruyucu antibiyotik tedavileri hastanın problemlerine yönelik tedavi uygulamalarıyla bu hastaların hayat kalitesi ve sağ kalımı arttırmaktadır” ifadelerini kullandı.

    Resim önizlemesi

      En az 10 karakter gerekli


      HIZLI YORUM YAP

      SON DAKİKA HABERLERİ