Tavuk

Enerji Bir-Sen Bursa Şubesi Başkanı Cemal Aydın'ın Açıkklaması

Enerji-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Cemal Aydın, “Anayasa’da belirtilen hakkımız, toplu sözleşme ile koruma altına alınan kazanımlarımız, hukuk hiyerarşisi içerisinde daha düşük olan genelge ile engellenemez.” dedi.

Tasarruf tedbirleri nedeniyle haklarının ellerinden alınmasına tepki gösteren Enerji-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Cemal Aydın, Ulaştırma Memur-Sen Bursa Şubesi ile ortak yapılan basın açıklamasında konuştu. Memur-Sen Bursa İl Temsilciliği’nde yapılan basın açıklamasına Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar, Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı Gökhan Yünkül, Büro Memur-Sen Bursa Şube Başkanı Eyüp Akbulut, Toç-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Cihan Akkaya, Bem-Bir-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Yüksel Ünal, Bem-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Ağlan, Ulaştırma-Memur-Sen Bursa Şube Başkanı Yunus Göçer, Memur-Sen Bursa Engelliler Komisyonu Başkanı Hüsni Bayram Kol da katıldı. Zorlu bir sürecin içinden geçtiklerini ifade eden Başkan Aydın, “Bir tarafta her yıl yeni rekorların yaşandığı yüksek enflasyon, diğer tarafta ise bütün bu kayıpları daha da büyütecek, toplu sözleşme hükümlerimizin engellenmesi yer alıyor.  Biz mevcut sorunların çözülmesini beklerken, bürokratik oligarşi tarafından yeni sorunlar üretilip önümüze koyuluyor.  Son 20 yıllık süreçte; demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar; bir bir geri alınıyor, kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor. Anayasa ile hüküm altına alınan, Uluslararası Sözleşmeler ile korunan ve 4688 sayılı Kanun ile yasal çerçevesi belirlenen Toplu sözleşme hükümlerimiz uygulanmıyor. Bugün burada bulunmamızın nedeni haklarımıza göz dikilmesidir.” dedi.

“SERVİS HİZMETİNİN KALDIRILMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Anayasa Mahkemesi tarafından Mart ayında toplu sözleşme ikramiyesi iptal edildiğini hatırlatan aydın, “Kamu Görevlilerinin sendikal örgütlenmesini engellenmek, sendikal pazarlık gücünü etkisizleştirmek için kamu görevlilerimizden aylık 345 ? kesinti yapıldı. Tasarruf tedbirleri ile personel servis hizmetinin kaldırıldığı, koruyucu giyimin engellendiği, fazla çalışma ücretinin kısıtlandığı ve toplu sözleşme hükümlerinin engellendiği görülürken, sosyal hak olan lojman kiralarına ise fahiş artışlar yapılacağı açıklandı. Sosyal hayata etkisi düşünülmeden, toplu sözleşme kazanımı olduğu göz ardı edilerek; servis hizmetinin kaldırılmasını kabul etmiyoruz.  Kamu hizmetinin devamlılığını sağlama noktasında Önemli bir yere sahip olan servis hizmeti genelge ile kaldırılamaz, tasarruf tedbirlerine konu edilemez. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyor, hem kamu görevlilerini hem de esnafımızın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“KORUYUCU GİYİM KAZANIMININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKMALI”

Aydın sözlerini şöyle sürdürdü, “Koruyucu giyim kazanımımız, 2012 yılından bu zamana 12 yıldır sürekli ve sorunsuz uygulanıyor. Madde hükmü diyor ki; “Kime verileceğine, nasıl verileceğine, ne zaman verileceğine, nasıl muhafaza edileceğine, İlişkin Usul ve esaslar yetkili sendika ve ilgili kurum tarafından belirlenir.” Madde hükmü Açık ve net olmasına rağmen, bu kazanımımız, bugün ne oldu da önce maliye bürokrasisi tarafından yazıyla daha sonra da genelge ile kısıtlanmaya çalışılıyor. Koruyucu giyim kazanımımızın önündeki tüm haksız, hukuksuz ve yersiz engellemelerin bir an önce kaldırılıp, kamu görevlilerinin haklarının teslim edilmesini bekliyoruz. “

“AKITTIĞIMIZ TERİMİZİN KARŞILIĞI VERİLSİN”

Fazla çalışma ücretinin, tüm sendikalarda hizmet kolu toplu sözleşmelerinde 2012 yılından bugüne kadar yer alan bir husus olduğunu ifade eden Başkan Aydın, “Toplu Sözleşmelerimizde fiili çalışmaya bağlı olmaksızın ödenmesi öngörülen fazla çalışma ücretleri yıllar sonra bir anda fiili çalışma yapılması şartına bağlanmaya çalışılıyor. Burada bir şey eklemek istiyorum… Bütçe ile belirlenen ve saat başı 10 lira 10 kuruş olan fazla çalışma ücreti ile bir ekmek bile alınamaz iken; bu rakamın güncellenmesi yerine kaldırılması ya da ödenmemesi talimatlandırılıyor. Buradaki tasarruf nedir?  Bütçeye ne kadar getiri sağlayacaktır? Biz diyoruz ki; angarya olmasın, akıttığımız terimizin karşılığı verilsin, toplu sözleşme hükümlerimiz engellenmesin, parasal maliyet için hukuksuzluk ve sosyal maliyet üretilmesin. Servis, koruyucu giyim ve fazla çalışma ücreti; Toplu sözleşme kazanımımızdır.” şeklinde konuştu.

LOJMAN KİRA ZAMLARINA ELEŞTİRİ

Lojman kira zamlarına da dikkat çeken Aydın, “Anayasa’da belirtilen hakkımız, toplu sözleşme ile koruma altına alınan kazanımlarımız, hukuk hiyerarşisi içerisinde daha düşük olan genelge ile engellenemez.  Lojman kiralarının rayiç bedeller üzerinden yenilenmesi konusu da tam bir muammadır. Vatandaşlara %25 sınırı getirip, kira artışlarını sınırlamak isteyen devlet, kamu görevlilerine gelince rayiç bedeller üzerinden kira alınsın, sosyal tesis ve kamplar özelleştirilsin diyor. Ocak ayında lojman kiralarına %25 zam yapıldı. Bunun üzerinde bir daha zam yapalım, kamu görevlilerinin gelir sıkıntısını büyütelim diyorlar.  Kamu görevlisi bu gelirle; sadece devletin sosyal tesislerine gidebiliyor, sadece lojmanda hayatını ikame ettirebiliyor, sadece kamplarda ailesini tatile çıkarabiliyor. Bunlara müdahale edilmesi anlaşılabilir, hak verilebilir bir durum değildir.” dedi.

“EMEKLİ AYLIKLARI PAZAR, MARKET FİYATLARINA YETİŞEMİYOR”

Emekli zamlarına da eleştirilerde bulunan Aydın, “Teknik personelin mali ve özlük hakları ile çalışma şartları ortada… Devletimize ve milletimize yapmış oldukları katkılar herkes tarafından biliniyor.  Teknik ve idari personelimizin mali ve mesleki sorumlulukları herkes tarafından görülüyor. Ama teknik personelin mali haklarının yetersizliği, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki eksiklikleri, mesleki sorumluluklarının gereği kamu işvereni tarafından görmezden geliniyor.  Teknik ve idari personel ilave iyileştirme bekliyor, Çalışma barışının sağlanmasını istiyor. Diğer taraftan, kamu İşveren tarafından söz verilen ve Memur-Sen tarafından kayıt altına alınan; 1. Dereceye 3600 ek gösterge konusu hala çözüme kavuşmadı. Emekli aylıklarının düşüklüğünü, emeklilerin kırgınlığını herkes biliyor. 2023 Temmuz ayında verilen seyyanen zammın emekli aylıklarına yansımaması nedeniyle büyük bir adaletsiz ortaya çıktı. Görev aylığı – emekli aylığı arasındaki bağ kopartıldı. Emekli aylıkları pazar, market fiyatlarına yetişemiyor. Emekliler gelir kayıplarını çok derinden hissediyor. Emekli olmayı bekleyen kamu görevlilerimiz ve emekli kamu görevlilerimiz için 1. Dereceye 3600 ek gösterge çok önemlidir.” İfadelerini kullandı.

“Tazminat yansıtma oranları ve ek göstergelerde adil bir düzenleme yapılmasını bekliyor, sürecin zamana yayılmadan çözülmesini istiyoruz.” diyen Aydın isteklerini şöyle sıraladı:

·       Toplu Sözleşme İkramiyesinin kayıplarıyla birlikte iade edilmesini,

·       Servis hizmetine dokunulmamasını hatta daha da yaygınlaştırılmasını,

·       Koruyucu Giyim Kazanımımızın önündeki engellerin kaldırılmasını,

·       Fazla çalışma ücretinin yetersizliği dikkate alınarak artırımlı olarak ödenmesini,

·       Lojman, sosyal tesis ve kampların faydaları dikkate alınarak yaygınlaştırılmasını,

·       Dereceye 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesini,

·       Emekli aylıklarında hak kayıplarının giderilmesini ve ücretlerin adil bir seviyeye yükseltilmesini,

·       Uzun zamandır gündemde olan Mühendislik Meslek Kanununun çıkarılmasını,

·       Mühendis, mimar, teknik personel ile idari personelin mali, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini, istiyoruz.