Tavuk

Bursa'da Orman Yangınlarıyla Mücadelede Öğretmenler Gönüllü Oldular

Yaklaşan yaz döneminde artış gösterecek olan orman yangınlarının önlenmesinde bilinçlendirmeyi artırmak ve orman yangınlarıyla mücadelede görev yapan gönüllüler yetiştirmek amacıyla Bursa’da 720 öğretmene ‘‘Orman Yangınlarıyla Mücadele Yönetimi Gönüllüsü” eğitimi gerçekleştirildi.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan Orman Yangınlarıyla Mücadele Yöntemleri Programı, Merinos AKKM Orhangazi Salonunda gerçekleştirildi.

Programa Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü idarecileri ile öğretmenler katıldı.

Program kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerle Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Mudanya, Kestel ve Gürsu ilçelerinde bulunan her bir okuldan bir öğretmene orman yangınlarıyla mücadele yönetimi hakkında eğitim verildi. Eğitim alan öğretmenler, okullarındaki diğer öğretmenlere edindikleri bilgileri aktaracak ve eş zamanlı olarak Bursa’daki her öğrenciye orman yangınlarıyla ilgili bilinçlendirme konusunda farkındalık kazandırılacak.

Programda konuşma yapan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, “Kıyamet kopacağını bilsek dahi elimizdeki fidanı dikmemizi öğütleyen bir medeniyetin mirasçılarıyız. Orman yangınları, küresel ısınma ve insan ihmallerinin etkisiyle dünyamız alarm veriyor. Bu olumsuzluklara rağmen devletimizin aldığı tedbirler ve milletimizin göstereceği hassasiyetle gelecek nesillerimize daha temiz ve daha yaşanabilir bir ülke bırakmak mecburiyetindeyiz. En çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Türkiye, dünyada 4., Avrupa’da 1. sırada yer almaktadır. Ormanlarımızdaki biyolojik çeşitliliğin devamını sağlamak ve orman duyarlılığını artırmak için bugün İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğümüz iş birliğinde öğretmenlerimize yönelik bir çalışma gerçekleştirilecek. Öğretmenlerimize yönelik düzenlenen eğitimlerle aynı zamanda hem öğrencilerimize hem de ailelerine ulaşmış olacağız. Vatandaşlarımıza orman yangınlarına karşı tedbirli olmak ve bu konuda farkındalık kazandırmak üzere eğitim faaliyetlerimize devam edeceğiz.“ dedi.

Programda konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Yeşil Bursa'da yeşil vatanın yeşil yorganını korumak için düzenlenmiş olan bu etkinlikte bulunduğum için çok mutluyum. Köklü bir geçmişe sahip olan Orman Genel Müdürlüğü sürdürdüğü başarılı çalışmalar neticesinde Dünya Orman Varlığı raporuna göre orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında dünyada 6., Avrupa’da 1. olmuştur. Bu ülkemiz için gurur kaynağıdır. En çok mücadele ettiğimiz sorun ise orman yangınlarıdır. Bu yangınların temel sebeplerine baktığımızda yüzde 90 insan kaynaklı olduğunu görüyoruz. Eğer biz toplum olarak daha hassas davranırsak, daha dikkatli olursak bu orman yangınlarının önüne geçebiliriz. Konu insan ve eğitim olduğunda da ilk akla değerli öğretmenlerimiz geliyor. Sizlerin verdiği eğitimler sayesinde hem öğrencilerimize hem de ailelerine ulaşabileceğiz. En önemli gücümüz olan ülkesini, vatanını, bayrağını ve ormanlarını seven insan gücünün yetiştirilmesinde verdiğiniz emekler için tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bu programın Bursa’dan başlıyor olması gurur verici. Tüm Türkiye’ye duyurulmasını da arzu ediyoruz.“ dedi.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak orman yangınlarıyla mücadele konusunda öğretmenleri, öğrencileri ve dolayısıyla aileleri bilinçlendirmenin önemine vurgu yapan ve bu alana dikkat çekerek farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu: “Yeşil Bursa’da daha yeşil bir çevre daha yeşil bir vatan için hep birlikte yapılan bu değerli çalışmadan gurur duyuyorum. Ormanın sevilmesi, korunması, çevreye karşı çocukta güçlü bir duyarlılığın, güçlü bir bilincin oluşturulması için girdiğimiz bu yolda ilk dersimizi 3-7 Haziran Dünya Çevre Günü Haftası etkinlikleri kapsamında “Ormanlarımızı Seviyoruz, Çevremizi Koruyoruz” teması ile pazartesi günü vermiş olacağız. Bu bilinci bu duyarlılığı çocuklarımıza kazandırmanın bizim için çok önemli bir ödev olduğunu düşünüyoruz. Bugün burada 720 öğretmenimize eğitim vereceğiz onlar da okullarındaki diğer öğretmen arkadaşlarına eğitim verecek. Böylelikle her öğretmenimizin sınıflarında verdiği yangınla mücadelede farkındalık eğitimleri sayesinde hem öğrencilerimize hem de ailelerine ulaşabileceğiz. Başta Sayın Valimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Resim önizlemesi